29 oktober 2007
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4
kaart

Hanoi

Maandag, 29 oktober 2007

Na een goede nachtrust ontbijten we beneden in het hotel. Bart heeft Pho Bo besteld, typische noedelsoep. Dan storten we ons weer in het verkeer en wandelen we naar de Temple of Literature. Onderweg zien we mensen tai chi beoefenen. In een park zien we zelfs een hele groep jonge mannen trainen voor een of andere gevechtssport. Toch wel heel speciaal om dit zo te zien. Het oversteken van de straat lukt de ene keer beter dan de andere. Als we bijna aan de tempel zijn, zoeken we schutting achter een vriendelijk mevrouwtje terwijl ze haar een weg baant door het verkeer. Als we de overkant bereikt hebben, lacht ze vriendelijk naar (of met) ons.

De Temple of Literature (Van Mieu) is een oase van rust is deze drukke stad. De tempel bestaat uit opeenvolgende binnenpleinen en tuintjes, verbonden met elkaar door paden en poorten. Ze is gebouwd ter ere van de Chinese filosoof Confusius. Dit was de eerste universiteit van Vietnam waar zonen van de Mandarijnen studeerden. Later werden er rechtopstaande gedenkstenen op beelden van schildpadden geplaatst met namen, geboorteplaats en het soort doctoraat erin gegraveerd.

We wandelen langs de bron van de hemelse klaarheid waar we vriendelijk begroet worden door een gemeende “Hello” kreet van kinderen die op schooluitstap zijn. In de muziekkamer speelt een klein orkest traditionele muziek. Achter deze kamer bevindt zich de Tempel van Confucius waar hij vereerd wordt met een groot blinkend beeld. Het laatste gebouw is de nationale academie, in de oosten geflankeerd door een grote drum en in het westen door een beltoren.

De hele tempel doet zeer Chinees aan maar is daarom niet minder mooi. Na ons bezoek wandelen we verder naar het Mausoleum van Ho Chi Minh. In deze tijd van het jaar is nonkel Ho weg voor zijn jaarlijks schoonheidsreisje (lees reparatie) naar Rusland. Het statisch gebouw geeft sowieso een gigantische indruk. Het is lekker warm buiten en we voelen dat de zon probeert door het wolkendek heen te schijnen. Om de hoek staat de One Pillar Pagoda in een vijver met lotusplanten. We wandelen verder naar het meer van Ho Tay. Het schijnt dat je hier in de restaurantjes hondenvlees kan eten. Het is middag en we keren terug naar de stad. Onderweg drinken we melk uit een kokosnoot en laten we ons verleiden om ons rond een kookpot op de stoep te zetten. We zitten op plastieke krukjes laag bij de grond. Onze kok van dienst kan geen Engels dus we krijgen een bord op onze schoot en eten maar. We herkennen noedels, tofu ,muntblaadjes en sausjes. Welk vlees er op ons bord ligt weten we niet.

Na een siesta in het hotel gaan we opnieuw naar het meer van Hoan Kiem en bezoeken we het eiland met de Jade Mountain Temple( Ngoc Son) en lopen over de bekende rode Sunbeam Bridge (The Huc).

We schuimen nog een paar touroperators af en beslissen uiteindelijk het vervoer en uitstappen voor de volgende dagen bij ons hotel te boeken. De onderhandeling neemt wat tijd in beslag maar het is de moeite. Morgen vertrekken we voor 2 dagen naar Halong Bay. Daarna staan er 2 dagen Sapa op het programma, gevolgd door een uitstap naar de Parfume Pagoda. Daarna zullen we op de nachttrein naar Hué stappen.

We gaan op zoek naar “69”, een gezellig restaurantje, maar moeten lang wachten. Het personeel is niet echt georganiseerd maar vriendelijk. Ons wachten wordt uiteindelijk beloond met een heerlijke zoetzure schotel en currysoep.