Española

Dag 11: Zondag, 02 november 2008

Vannacht hebben we dus acht uur dwars over de golven gevaren maar de nacht viel wel mee. Om 6u45 moesten we opstaan voor het ontbijt. Het is bewolkt en voor het snorkelen huurt iedereen een wetsuit. We gaan allemaal de kleine boot in en varen naar het rif. Toch spannend zo midden op zee het water in duiken. We volgen de gids. Op een moment heeft hij een grote schildpad vast, die ik mis omdat ik nog wat met mijn snorkelgerief in de knoei lig. Waar is de regel van geen dieren aanraken? Verder zien we nog pijlstaartroggen, zeesterren en visjes met een gele staart. Maar de gladde hamerhaaien of hammerhead sharks zijn nergens te bespeuren.

Na het snorkelen maken we ons klaar om anderhalf uur aan wal te gaan aan het strand van Gardner Bay (Española). Op het strand worden we verwelkomd door een kolonie zeeleeuwen. Dan gaan we verder op zoek naar leven tussen de rotsen. Daar vinden we vooral krabben en rood kleurige leguanen.

Na de lunch rusten we uit op het dek en breekt de zon door. Ik dommel in tot de motor begint te pruttelen. Er is veel rookontwikkeling en we verliezen olie. Naar het schijnt heeft de injectiepomp het begeven. Met de kleine boot trekken ze de grote boot richting land. Een tijdje later zou het probleem “opgelost” zijn. Lijkt me straf maar wie ben ik? Toch stellen we ons vragen want er was eerst sprake dat ze zouden gebeld hebben om een vervangstuk te bestellen en nu is alles terug in orde…? Rond 16u komen we met vertraging toe aan Punta Suarez. Met het kleine bootje moeten we de branding proberen te ontwijken om zo aan land te gaan. De motor van de kleine boot valt een paar keer stil, overhit door het slepen van Friendship.

Het bezoek aan het eiland is echt de moeite. Buiten de zeeleeuwen en leguanen zien we ook de blue footed boobies of de blauwvoetige jan-van-genten. Mooie beesten en dit komt uit de mond van iemand die niet gek is van vogels. Ook albatrossen en zelfs een albatrosei zien we hier met eigen ogen. Toch niet te geloven. Bij zonsondergang komen we aan de kliffen van Punta Suarez. Hier aanschouwen we een indrukwekkend natuurfenomeen: water dat door rotsopeningen omhoog gestuwd wordt als een geyser. Prachtig!

Terug op de boot krijgen we na het eten het programma voor morgen te horen. We zullen vannacht zeven uur varen naar Floreana waar we vóór het ontbijt op uitstap zullen gaan. Ik ben benieuwd…