29 oktober 2006
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5
foto's
Guatemala & Belize-3932 © Bart Plessers Guatemala & Belize-3901 © Bart Plessers Guatemala & Belize © Bart Plessers
kaart

Dag 3: Zondag, 29 oktober 2006

Antigua - Pacaya

Voor dag en dauw staan we op straat met een ontbijtzakje van het hotel, wachtend op het busje dat ons naar de Pacaya vulkaan zal brengen. Even later stapt er ook nog een Frans koppel op. Tijdens onze rit, valt de armoede me op. In Antigua zie je dat niet zo, maar langs de weg staan er veel armzalige huisjes en ligt er overal afval. Het contrast tussen arm en rijk is groot. Als we de grote weg verlaten en het busje aan de beklimming van de vulkaan begint, krijgen we een mobiele power plate beurt. Als we boven zijn, zijn we helemaal door elkaar geschud door al de gaten in het wegdek. We hebben nu ook een mooi uitzicht over de andere twee vulkanen: de Fuego en de Agua. Na een rit van twee uur stoppen we aan de ingang van het park. Terwijl we staan te wachten op onze gids Arturo, komen kleine jongens ons wandelstokken aansmeren. Het is een stevige klim en zeker tijdens het eerste stuk is het zweten geblazen.

Sinds een paar maanden mag men niet meer tot aan de krater wandelen omdat de vulkaan zich van zijn actieve kant heeft laten zien. Na twee uur zijn we boven en we zien de lava stromen. We volgen de gids over de lava en krijgen het letterlijk warm onder de voeten. De zolen van Marleen haar schoenen smelten zelfs een beetje. De gids geeft geen uitleg, wat spijtig is. Maar het was zeker een indrukwekkende ervaring.

Op de terugweg ontfutselt Marleen de reisplannen van de Fransen om wat ideeën op te doen. Rond de middag staan we al terug aan Parque Central. Als we ons opgefrist hebben, eten we iets op de binnenplaats van Restaurante Dona Luisa Xicotencatl. Het valt Marleen en mij op hoeveel lokale baby’s er hier in de armen liggen van buitenlanders. Antigua is blijkbaar populair voor de adoptiemarkt.

Na het eten besluiten we naar Finca Filadelfia te gaan, een koffieplantage. Eerst vragen de weg aan een verkoper aan Parque Central. Dan zoeken we een tuctuc maar net als je er eentje zoekt, vind je er geen. Voor onze ogen worden er twee in beslag genomen door de politie. We veranderen twee keer van locatie omdat we telkens in de verte een tuctuc zien rijden, zonder succes. Van al dat gezoek moet Marleen naar het toilet en keren we terug naar het hotel. Uiteindelijk vraagt Marleen aan de receptionist van het hotel de plantage op te bellen. Er is al een taxi onderweg. De chauffeur blijkt ook gids te zijn en vertelt honderd uit over Antigua en Guatemala. Filadelfia ligt in een buitenwijk van Antigua. Het landgoed doet me aan de tv-serie van Isaura denken. Onze gids toont trots de ezelstallen. De ezel is het symbool van de Amerikaanse democraten en dus zijn deze ezels genoemd naar democratische presidenten en hun vrouwen. Zo staat er een Clinton, Hilary en Jackie...

Het is zondag dus zetten we ons op het terras en bestellen een cappuccino en een lekker stuk taart. Het is te laat om nog bij een rondleiding aan te sluiten, dus brengt de gids ons naar de plantage en entertaint ons met zijn verhalen. Als hij ons teruggebracht heeft naar Antigua, boeken we voor morgen nog een shuttle naar Panajachel. De fotografen (Bart en Marleen) van dienst lassen een fotomoment in dat begint bij het passeren van een processie. Daarna volgt het Santo Domingo Hotel. Hier zijn we overdag ook al geweest. Het is een oud klooster en een prachtige, rusige locatie. Vanavond staat er Italiaans op het menu en we liggen vroeg in ons bed.