1 november 2006
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3
kaart

Fuentes Georginas - Chichicastenango

Dag 6: Woensdag, 1 november 2006

Om 7u staan we al te wachten op onze chauffeur. Ivan van Adrenalina Tours pikt ons op en brengt ons naar Chichicastenango. De rit zal iets meer dan twee uur duren. We zijn de enige reisigers in het gammele busje. Marleen babbelt veel met de chauffeur en wij slapen.

In Chichi is de processie van Allerheiligen al begonnen.We worden gepusht door een jongen op een BMX om een hotel te nemen dat hij ons aanraadt. Uiteindelijk schudden we hem toch van ons af en banen we ons een weg door de menigte. Als er ineens twee kalkoenen ons pad kruisen, kies ik het hazepad. Op deze manier loop ik iemand van de toeristische dienst (Inguat) tegen het lijf. Hij stelt voor ons naar een hotel te brengen. We stemmen toe. Ik vraag hem ons naar de Maya Lodge te brengen. Ik doe gewoon mijn ogen dicht om geen kalkoenen meer te moeten zien.

Als we op onze hotelkamer zitten, beginnen we met het plannen voor de volgende dagen. We zouden graag naar Cobán gaan om rond te trekken. Maar al vlug merken we dat dit niet simpel zal zijn. We beslissen onze route helemaal om te gooien. We bellen verschillende keren naar Adrenalina Tours en boeken vervoer om terug in Antigua te geraken. Vandaar uit zullen we dan het vliegtuig nemen naar Flores. Eens dat dit geregeld is beginnen we aan onze verkenning van Chichi. We strompelen over de markt en observeren de festiviteiten. Na onze sobere lunch zetten we onze tocht verder naar het kerkhof om de sfeer op te snuiven.

Later in de namiddag worden we moe en gaan terug naar het hotel om wat te rusten. Ik schrijf in het dagboek. Overal hoor je hetzelfde deuntje terug. Echte humpapa muziek. Volwassenen en kinderen dansen verkleed met veren, nylons en een masker. Er worden ook constant vuurcrackers afgeschoten. Allerheiligen is hier echt een feest.

Als er een jongen komt bedelen voor een Quetzal om cola te kopen, vraagt Marleen in ruil haar schoenen te poetsen. Hij vervult zijn taak met volle overgave. Bij valavond begeven we ons terug naar het kerkhof. Na het vuurwerk op het centrale plein, gaan we bij Los confrades spaghetti eten. We zijn moe en gaan vlug slapen. We worden tijdens de nacht meerdere keren gewekt door feestvierders.