2 november 2006
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3
foto's
Guatemala & Belize-4327 © Bart Plessers Guatemala & Belize-4322 © Bart Plessers Guatemala & Belize-4317 © Bart Plessers Guatemala & Belize-4314 © Bart Plessers
kaart

Chichicastenango – Antigua

Dag 7: Donderdag, 2 november 2006

Na een woelige nacht trakteren we onszelf op een heerlijk ontbijt bij Los Confrades: verse fruitsap, fruitsla, verloren brood... En dat helpt mij eindelijk eens goed naar het toilet te gaan! We bespreken hoe we de markt gaan trotseren. We hadden wat schrik van al het volk, maar zo druk is het niet. De zon is ook weer van de partij. In de loop van de ochtend worden we door een mevrouw van Inguat aangesproken. Of we niet geïnteresseerd zijn om een Maya ceremonie bij te wonen. Natuurlijk. We halen de fototoestellen van de hotelkamer en volgen haar door de achterbuurt van Chichi.

Onze gids kan een heel klein beetje Engels maar een diepgaande conversatie lukt niet. Op de heuvel staan nog wat mensen. Er ligt veel vuilnis. Ze zijn net een haan aan het offeren. Zijn hoofd wordt er afgehakt en op een stenen offertafel gelegd. De rest van de haan wordt geveld en in het vuur gegooid. Een beetje verder staat een andere aj’itz (Maya priester) en zij offert alcohol, sigaretten en suiker.

Op de terugweg troggelt onze gids meer geld af dan afgesproken was. We proberen haar vriendelijk wat beleefdheidbeginselen aan te leren. Maar wat maken we onszelf wijs? We zijn nu eenmaal in Latijns-Amerika! Als we terug op de markt zijn, doen we al onze inkopen. We lopen de Antwerpenaren die op het busje zaten tegen het lijf en babbelen even bij.

Na een vlugge lunch in ons hotel komt de chauffeur ons halen. Ook hij wil ons teveel aanrekenen. Twaalf Dollar in plaats van zeven. De verkoper van gisteren had zich vergist. Uiteindelijk betalen we tien Dollar en stappen we in een overvol busje. Onze baggage wordt op het dak gebonden. We houden ons hart vast. Het is een vermoeiende rit met een Amerikaanse dit weet wat zagen is. Als we in Antigua toekomen haasten we ons naar de bank en daarna naar Adrelina Tours om onze vliegtickets op te halen. We logeren in hetzelfde hotel als vorige week. We nemen een verfrissende douche en gaan lekker uit eten. We gaan vroeg slapen want morgen worden we om 4u opgehaald.