1 oktober 2004
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2 3
kaart

L’Aquila – Tivoli – Rome

Dag 14: Vrijdag 1 oktober 2004

Vandaag is onze laatste volledige dag op Italiaanse bodem en na een ontbijt met versekoeienmelken zelfgebakken koekjes rijden we naar Tivoli. We rijden rond de middag het hectische stadsgedeelte binnen. Om parking te vinden hebben we blijkbaar het verkeerde uur uitgekozen, het duurt dus even en we zetten onze voiture dan maar gewoon langs een drukke invalsweg.

Op het programma staat een bezoekje aan Villa d’Este. Dit Benedictijner klooster is in 1550 omgebouwd tot een weelderig paleis met de welbekende en adembenemende tuin vol fonteinen en watervallen. We slenteren van de ene fontein naar de andere en genieten van de zon die vindt dat ze precies iets goed te maken heeft. Voor we de villa verlaten trakteren we onszelf op een drankje op het terras.

We hebben de smaak te pakken en trekken een foto van de plattegrond van Tivoli en gaan opzoek naar Villa Gregoriana. Als we toekomen blijkt dat de site nog een hele tijd gesloten zal zijn voor renovatie werken, dus eten we een laatste Italiaans ijsje in een superhoorntje en gaan dan op weg naar Villa Adriana.

Villa Adriana was de zomerresidentie van keizer Hadrianus en is gebouwd tussen 118 en 134 na Christus. Het schijnt de grootste nog bestaande Romeinse villa te zijn van die tijd (5 km omtrek) en we zullen dus wel enkele uurtjes zoet zijn om de site met ruines te bekijken. We komen een uur voor zonsondergang toe en dit is gekoppeld aan een mooie warme gloed over de ruines. We halen het fototoestel te voorschijn en gaan in de aanval.

Rond 19u30 bekijken we onze Michelinkaart grondig en bespreken we onze taktiek voor onze rit op de G.R.A. of de ring rond Rome. Ik kom tot de vaststelling dat ik geen telefoonnummer heb van het hotel maar we voorzien geen problemen. Voor we het weten rijden we op de ring en de avondspits is in ons voordeel om de signalisatie goed te bekijken. Al vlug moeten we dat mierennest weer verlaten en dan moeten we toch een paar keer vragen hoe we verder moeten.

Na wat verwarring komen we tot de vaststellling dat we het adres hebben van een discotheek met dezelfde naam als ons hotel. Een kelner beweert dat het hotel aan de andere kant van Ciampino ligt en ondertussen een andere naam heeft. Als dat maar goed afloopt. We volgen zijn instructie’s en net als we het bijna opgeven, arriveren we aan het hotel. En ja, onze naam staat op de gastenlijst.

We halen de auto leeg en gaan vanavond gewoon eten in het restaurant van het hotel.We zijn daar niet alleen … de ambiance zit erin bij een groep van 200 mensen en er wordt gezongen. Na het avondeten reorganiseren we onze bagage en proberen ons te herinneren wat er in welke bagage zat toen we toekwamen. Kwestie van niet het toegelaten gewicht te overschrijden. Morgen moeten we voor dag en dauw op dus we kruipen op tijd ons bedje in.