5 november 2007
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
29 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2
kaart

Demilitarized Zone

Dag 10: Maandag, 05 november 2007

We staan met de kippen op want we zullen om 6u opgehaald worden voor de DMZ tour. De bus is precies nog van uit die tijd: een echte rammelkar. Het regent trouwens weer pijpenstelen en het regent zelfs binnen in de bus. Na een paar uur stoppen we voor een vlug ontbijt. Pas later halen we de gids op.

Van 1954 tot 1975 diende de Ben Hai River als grens tussen Noord (Democratische Republiek) en Zuid (Republiek van Vietnam). Aan beide kanten van de rivier was er een gebied van 5 km breed dat de Demilitarized Zone genoemd werd.

Iedereen kent Vietnam van de Vietnam oorlog. Daarom hebben we deze tour ook gedaan maar ze is vooral interessant voor oud-strijders. We zitten dus veel in een bus om weinig te zien. Onze gids doet wel goed haar uitleg. Er is zo weinig te zien omdat de Amerikanen hun best gedaan hebben alles op te ruimen van hun nederlaag. En wat dan niet weggeruimd is door de Amerikanen, is geplunderd door de Vietnamesen om hun huis mee te bouwen. In het straatbeeld zie je sowieso nog heel veel afgedankte legerjeeps. De meeste bezienswaardigheden liggen langs Highway 1 (Noord naar Zuid) en Highway 9 (richting Laos). Wij vonden de grens zelf, de Ho Chi Minh trail en de Vinh Moc tunnels het interessantste. Aan de vroegere grens, aan de Ben Hai River, zie je aan de Noordkant immense luidsprekers die bedoeld waren om propaganda naar het Zuiden te sturen. Het grijze weer zorgt nog voor wat extra sfeer. De Vinh Moc tunnels bezoeken we als laatste. Ze waren gegraven door en voor burgers. Ze tellen 3 verdiepingen tot 25m diep want bommen gingen tot 15m diep. De tunnels zijn smal en op sommige plaatsen moet je je bukken. Een familiekamer was amper 1m² groot. De langste periode dat mensen in de tunnels verbleven was 5 dagen. Binnen voelt het er warm en vochtig.

Op de terugweg naar Hué waarschuwt onze gids voor een tyfoon die op weg is naar Vietnam vanuit de Filippijnen. Iedereen begint zich zorgen te maken over de rest van hun reis. Vanavond zullen we wat op het internet surfen om te zien wat we het beste doen. Als we rond 18u weer in het hotel toekomen gaan we meteen op zoek naar informatie. Het zal nog een paar dagen duren eer de tyfoon aan land komt en zal waarschijnlijk afgezwakt worden tot een tropische storm. Veel regen dus. Waar ze aan land zal komen is nog onduidelijk.

We boeken een tour op de Perfume River voor morgen en de busrit naar Hoi An. Om de dag af te sluiten gaan we eten in het DMZ café.