7 november 2007
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
29 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2
kaart

Hoi An

Dag 12: Woensdag, 07 november 2007

Na een uitgebreid ontbijtbuffet zitten we een uur op de bus op weg naar My Son. We krijgen al een uitgebreide uitleg tijdens de rit. My Son is het belangrijkste centrum van het oud koningrijk van Champa. Het diende als politieke hoofdstad en was het belangrijkste intellectueel en religieus Cham centrum.

Bij aankomst worden we weer verwend door de zon. We hebben geluk want vandaag is de site pas de tweede dag open na de overstroming. Voor we met een oude jeep naar de site gebracht worden, krijgen we eerst een uiteenzetting van de gids in een klein museum. Op de site zelf zijn veel monumenten verwaarloosd. Een blok is compleet verwoest door de Amerikanen. Ze rekenen vooral op investeringen of giften van het buitenland om de site te renoveren.

Rond de middag zijn we weer in Hoi An en wandelen door de stad. De kade staat niet meer onder water. Blijkbaar staat ze onder water tijdens vloed en trekt het water weg met eb. We profiteren ervan en lunchen op een terras aan het water. Bart eet fried wonton en ik krijg gebakken kip en rijst op mijn bord.

Namiddag volgen we de stadswandeling van de Lonely Planet. Onderweg knabbelen we op nootjes die we op straat gekocht hebben. We kopen een stadsticket en mogen zo twee huizen of monumenten in de stad bezoeken. Wij kiezen voor de Chinese Assembly en het huis van Tan Ky. Dit was het huis van een Vietnamese verkoper. We worden er vriendelijk onthaald met een kopje thee. Terwijl we dit uitdrinken neemt een vriendelijke dame de tijd om ons persoonlijk over de geschiedenis van het huis uit de doeken te doen. Het huis heeft veel Japanse invloeden. Ze toont ook fier de muur waar je kan zien hoe hoog het water hier jaarlijks binnenstroomt. De overstromingen maken hier gewoon deel uit van het dagelijkse leven. Onze tour eindigt aan de Japanse overdekte brug.

We regelen in het hotel tickets naar de badplaats Nah Trang. Hier hebben we lang over getwijfeld met de storm in ons achterhoofd. Want wat kan je gaan doen als het regent in een badplaats. Maar we nemen ons voor ons gewoon aan ons plan te houden. Ondertussen zijn ze al niet meer zeker waar de storm aan land zal komen. Trouwens het was zo mooi weer vandaag dat we ons slecht weer nauwelijks nog kunnen voorstellen. De nacht trein is blijkbaar afgelast omwille van het Tet festival, dus boeken we een vlucht.

Voor we gaan eten, kiezen we stoffen voor onze nieuwe kleren. Eerst ben ik aan de beurt en laat me opmeten voor een zwarte geklede broek en een linnen zomerbroek. Dan is het de beurt aan Bart in een andere winkel voor zijn eerste kostuum. Hoi An staat bekend als stad met goedkope prijzen voor op maat gemaakte kleding. Overdag meten en verkopen de verkoopsters en ’s nachts gaan de naaisters aan de slag in de talrijke ateliers. De volgende dag mag je meestal nog eens gaan passen om later op de dag je kleren te gaan ophalen. We amuseren ons kostelijk en zijn benieuwd naar het resultaat.