13 november 2007
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
29 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2
kaart

Mekong Delta

Dag 18: Dinsdag, 13 November 2007

We beginnen de dag met een stevig ontbijt. Iets na 8u worden we opgehaald door onze gids, Hai. Samen met de chauffeur, Vinh, rijden we de stad uit naar Mytho. Tijdens de 2u durende busrit vraagt Hai veel over ons en België en wij horen hem uit over Vietnam. Zo vertelt hij over het schoolsysteem. Hier gaan de kinderen zes voormiddagen per week naar school. Als we uitstappen in Mytho brandt de zon al heftig en stappen we op een typische motorboot. De Mekong rivier is zeer breed. De delta telt liefst 70000 kilometer waterwegen!

Na een tijdje stappen we aan wal op een eiland. We wandelen een eindje door de jungle tot we aan de boerderij komen. Hai toont ons verschillende soorten fruit en laat ons zien hoe de mensen hier leven. Ons bezoek eindigt met een kopje thee met honing. We krijgen een schotel met vers fruit voorgeschoteld: ananas, meloen, papaja, dragonfruit(wit met zwarte spikkels), banaan… en rijstcake, lekker zoet. Hai vertelt ons hoe we ananas kunnen eten met chilizout. We gaan tijdens deze tocht niet omkomen van de honger.

We wandelen verder naar een kleine rivier en stappen hier op een kleinere boot. Gelukkig moeten we niet zelf roeien. Aan de oever staan veel planten en bomen, wat een echt jungle gevoel geeft. Als we weer op een grotere boot zitten, varen we richting restaurant. Hier meren ook andere toeristenboten aan. Er is een tafeltje voor ons op het terras voorzien. Hai deelt ons de menu mee en gaat dan lunchen met de andere gidsen. Eerst krijgen we gebakken “elephant ear fish” geserveerd. Deze vis wordt rechtopstaand opgediend. We weten niet waar te beginnen. Gelukkig tonen de diensters hoe het allemaal moet. De bedoeling is dat we vis in rijstpapier draaien. Rijstpapier ziet er precies uit als doorschijnende plastiek, niet echt een geweldige smaak, maar met een lekkere inhoud en het juiste dipsausje wel te eten. Verder krijgen we nog gegrilde steurgarnalen met gebakken rijst. Heerlijk. Na een pannekoek om als nagerecht, komt Hai er weer bijzitten. Gauw stappen we terug de boot op en varen naar ons busje. We maken van de rit gebruik om een klein uurtje siesta te houden. We zijn al moe maar hebben nog niet eens gefietst!

Maar hier begint onze fietstocht dan. Vandaag staat er een inlopertje van 18 km op het programma. Al gauw moeten we met de fiets op een lokale ferry en rijden zo op eilandjes van de Mekongdelta. We trotseren een korte bui en genieten van het uitzicht. Kinderen roepen van achter de struiken “hello” . Soms vragen we ons af hoe ze ons gezien kunnen hebben. We passeren heel wat monkey bridges: niet meer dan een lange stok die over een rivier bevestigd is. Hier lopen de lokale bewoners zonder probleem over om de overkant te bereiken. Iets hoger zijn dan nog 2 parrallelle stokken bevestigd waar ze zich aan vast kunnen houden. In het plaatsje Caibe staat chauffeur Vinh op ons te wachten en moeten we de spullen die we nodig hebben voor vannacht in een rugzak meenemen. We stappen met de fietsen op een bootje en krijgen van Hai een cocosnoot om uit te drinken. Dit is een op en top vakantiegevoel!

De zon zakt al als we de laatste 8 km moeten rijden alvorens we onze overnachtingsplaats bereiken. We fietsen op wegjes die lijken op fietspaden van bij ons maar hier worden die wegjes voor alle verkeer gebruikt: fietsen en brommers. Het overstekend wild van dienst zijn duizenden kippen en hier ben ik natuurlijk weer heel gelukkig mee, maar ik laat me niet kennen. Rond 17u30 komen we aan in onze homestay. Deze term hadden wij geïnterpreteerd als verblijven bij een gastgezin maar blijkbaar is het gewoon een guesthouse, in dit geval toch. Voor het te donker is toont Hai ons onze slaapplaats. Hiervoor moeten we een pad volgen en komen uiteindelijk aan een bamboehut op stelten. Na een koude douche eten we op het terras van de guesthouse ongeveer dezelfde menu als vanmiddag maar simpeler geserveerd. Daarom natuurlijk niet minder lekker. Voor we gaan slapen laat Hai ons proeven van rijstbier, een sterke likeur.