14 november 2007
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
29 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1 2
kaart

Mekong Delta

Dag 19: Woensdag, 14 november 2007

Om 6u word ik gewekt door het geluid van kippen. We zijn ervan overtuigd dat er vannacht in onze hut beesten hebben rondgelopen. Ik mag er niet aan denken! We krijgen als ontbijt een beetje ei met brood, een redelijk kleine portie voor het programma wat ons vandaag te wachten staat. Om 7u schijnt de zon al en vertrekken we om nog 25 km op het eiland te fietsen. Als we aan de ferry komen om naar Vinh Long over te steken, missen we die net. We maken gebruik van de tijd om wat af te koelen en ice tea te drinken. Als we de ferry oprijden zijn we getuige van een vrouw die van een brommer valt bij het oprijden van de ferry. Gelukkig niets ergs aan de hand. Voorzichtigheid is dus geboden bij het op en afrijden van de ferries.

Nu rijden we 9 km rechtdoor op een normale weg in de stekende zon. Dan nog eens langs een landweg voor de volgende 10 km. Nu kunnen we gelukkig weer afkoelen in de schaduw met een frisse cola en een banaan om ons energiepijl naar omhoog te brengen. Dit is andere soep dan gisteren! We hebben het vooral moeilijk met het klimaat. We rijden wel langs prachtige taferelen zoals rijstvelden en scholen. Onderweg hebben we het druk met te reageren op kinderen die enthousiast “hello” roepen. De laatste 10 km is een ware uitputtingsslag. Gelukkig staat Vinh af en toe te wachten op ons met een verfrissingsdoekje dat recht uit de frigobox komt.

We zijn kapot als de kilometers voor vandaag erop zitten. Hai koopt voor ons een vers rietsuikerdrankje terwijl we op Vinh wachten. Tijdens onze lunch eten we niet zoveel, we zijn gewoon doodop. We rijden in een uurtje naar Canto, waar we rond 15u toekomen. Hai checkt ons in en dan genieten wij van een deugddoende douche en houden een kleine siesta. Lang blijven we niet liggen en maken een wandeling over de dijk en bewonderen een groot monument van uncle Ho (Ho Chi Minh). Er wordt op straat een hele preek afgeroepen en Hai weet ons te vertellen dat in het zuiden het nieuws wordt afgeroepen gevolgd door de nodige propaganda. Straf dat dit nog gebeurt! We trakteren onszelf op een lekkere bananenmilkshake en passievruchtensap en genieten van al de activiteit op het water. Kleine bootjes met hele families varen van de ene kant naar de andere. Aangezien we besloten hebben geen malariatabletten te gebruiken, spuiten we ons goed in tegen de muggen, want we hebben ze al voelen bijten.

Om 20u hebben we met Hai in een restaurant afgesproken. Hij heeft voor ons een tafeltje gereserveerd. Het is moeilijk om Hai te overtuigen met ons mee te eten. Dat is blijkbaar niet de gewoonte. Wat wel de gewoonte is, is dat de gidsen een menu voor je uitkiezen. Raar, maar zo leren we de typische gerechten kennen en tot nu toe viel die keuze goed mee. Vanavond eten we een lekkere soep, een hoofdgerecht met mango en als dessert geflambeerde banaan. Lekker! Bart en ik blijven nog een beetje langer en drinken een koffie of thee.